Leden in the spotlight

Interviews met leden zullen zo snel mogelijk van start gaan.

 

VTM  lid  Anne Schoffelmeer:

Mijn passie voor de kimono …

Anne in oranje furisode

Mijn passie is aangewakkerd toen ik met een boekenbon de autobiografie van Mineko Iwasaki heb gekocht. Zij was de beroemdste geiko (geisha) van Japan tot ze in 1978 plots stopte met haar carrière. Naast alle aspecten van het leven als maiko (leerling-geisha) en geiko, werd er natuurlijk ook gesproken over de kimono. Kimono’s zijn een wezenlijk onderdeel van de carrière van maiko en geiko, en worden ongeveer behandeld alsof het kroonjuwelen zijn. Logisch ook, de kimono’s die zij dragen zijn ontzettend kostbaar.

Het leuke van de kimono vind ik dat juist in een tijd als nu, waarbij het schoonheidsideaal door de bladen richting maatje 0 wordt gepraat òf dat er juist rondingen getoond worden, voor een kimono niet echt een schoonheidsideaal is. Het is juist mooier als iemand in kimono een rechte lijn heeft. Om dit te verkrijgen zijn er zelfs accessoires in de handel die dit ‘padden’ (opvullen) bewerkstelligen. Een simpele omgevouwen badhanddoek kan hier ook voor gebruikt worden.

Een ander leuk aspect van een kimono is dat het niet een outfit is die je in vijf minuten aantrekt. Het uitzoeken, ja dat kost misschien 5 minuten… Maar met het kleden alleen ben je minstens een half uur bezig, tenzij je een zomerkimono (yukata) aantrekt. Voor een yukata heb je geen onderkimono nodig en gebruik je een makkelijke hanhaba obi (de riem/sjerp), en ben je vrij snel klaar. Een normale kimono-outfit bestaat uit minstens 12 items, en soms heb je zelfs meer nodig om jezelf aan te kleden.

In yukata

De vraag die me het meeste wordt gesteld is toch wel of ik mezelf heb aangekleed en hoe ik dat heb geleerd. En ook hier moet ik weer zeggen, lang leve internet! Op internet is veel informatie te vinden, zowel in stilstaand beeld als in filmpjes op YouTube. Via internet heb ik daarnaast over een aantal boeken gelezen die te bestellen zijn in bepaalde webwinkels. Met boeken en internet/ instructiefilmpjes heb ik het mezelf kleden in kimono of kitsuke aangeleerd. De sport wordt nu om mezelf sneller en toch netjes aan te kleden. En geloof me, dat is soms toch echt moeilijk! Vooral als je een obi op je rug aan het ‘knopen’ bent.

Kimono’s van geiko en maiko zijn, zoals eerder gezegd, erg kostbaar. Gelukkig zijn tweedehands kimono’s goed betaalbaar. Inmiddels is mijn kleine kimonokastje (tansu) van de geel/blauwe meubelketen alweer aan het uitpuilen. Mijn collectie bestaat op dit moment uit 24 kimono, 3 yukata, 1 haori, 4 juban, 24 obi (waarvan 7 hanhaba: makkelijke half-breedte obi, 8 fukuro: formelere obi en 11 nagoya: alledaagse obi), 8 obi age, 3 han eri en 13 obi jime. Het is dus al een aardige collectie, en dan heb ik de benodigdheden voor het aankleden er nog niet bijgerekend. Maar er kan altijd meer of een tweede kastje bij…

Anne en lid Yasuko in tatamikamer